Historien gjennom 60 år

Hoppsportens Venner er en ideell organisasjon som ble etablert helt tilbake i 1962, i tett samarbeid med Hoppkomiteen i Norges skiforbund (NSF). Initiativtakere til etableringen var to av etterkrigstidens beste norske hoppere Christian Mohn (1926-2018) og Leif Høysæther (1924-1993). I tett samarbeid med Hoppkomiteen(TKH) i Norges Skiforbund ble organisasjonen etablert for å fremme interessen for- og rekrutteringen til norsk hoppsport.

Et lite, men viktig bidrag fra Hoppsportens Venner i de første årene var etablering av en pris til årets beste norske skihopper gjennom sesongen.

Ingen hadde vel tro på at Hoppsportens Venner skulle bli en bidragsyter som gjennom 60 år skulle tilføre norsk hoppsport ca. 40 millioner kroner.

Imidlertid, ble det tidlig klart for stifterne av Hoppsportens Venner at de gjennom sitt virke og sin bekjentskapskrets hadde muligheter til å bli en god og varig økonomisk bidragsyter til norsk hoppsport. Målet var å gi støtte til all den frivillige innsatsen som ble lagt ned for å skape god rekruttering til hoppsporten. Det hele skulle forankres i føringer som lå i NSFs Hoppkomite og de planer som ble lagt for utvikling av barn og ungdom i hoppsporten.

Etter hvert som Hoppsportens Venner klarte å finne inntektsbringende tiltak som ga resultater ble det behov for å etablere en søknadsprosess hvor idrettslag og andre aktører på grasrota kunne presentere sine planer og søke om midler til viktige prosjekter.

Ved noen anledninger er det gitt større beløp til spesielle prosjekter. Blant annet støttet Hoppsportens Venner et vindtunnel-prosjekt i regi av NSF med et sekssifret beløp for noen år tilbake. Det ble også gitt personlig stipend til enkelte talenter på 60-tallet.  

Det viktigste er imidlertid at utallige klubber og lag har fått tilskudd til sine prosjekter. Prosjekter som med dagens kroneverdi tilsvarer beløp på 10-20.000,- . Variasjonen i prosjektene har vært stor. Som eksempel kan nevnes støtte til innkjøp av plast for sommerskihopping, bygging av anlegg, drift av hoppsentre, støtte til arrangementer, støtte til klubbers innkjøp av ski, støvler og dresser til utlånsformål, etc. 

Styret i Hoppsportens Venner har alltid stått for pågangsmot, vilje og fantasi for å finne og gjennomføre gode inntektsbringende tiltak. På 70-tallet ble det i august arrangert vannskihopprenn i Holmenkollen. Her ble det vist «stuping» ut i Besserudtjernet med «henda på lomma» fra et tre meter høyt hopp og ovarenn over steinrøysa i bakken. Livredde skihoppere som svevde over 20 meter ut i Besserudtjernet ble god underholdning for 15.000 tilskuere i 5-6 år på rad. Dessverre valgte Skiforeningen og NRK etter hvert å kapre området til Filharmonisk konsert og senere TV-programmet «Ta Sjansen» og hopparrangementet måtte vike.

En sommer, antagelig på 60-tallet, ble det arrangert hopprenn i Bergen til glede for 10-12.000 tilskuere. Tilløpet i 60-meters bakken ble plastlagt med matter som til daglig lå i Skeidbakken i Oslo. Unnarennet ble dekket med is fra fisketorget i byen og showet var i gang for glade bergensere.

Før VM i Holmenkollen i 1966 inviterte Hoppsporten Venner til VM-ball på Grand Hotel med stor deltakelse. Det samme skjedde i 1972, da med OL-ball på Hotel Bristol før de olympiske leker i Sapporo. Det nevnes at Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja var deltagere på arrangementet.

I en annen periode var det salg av kunstmapper som ga gode inntekter. Kjente kunstnere stilte opp og produserte bilder som ble solgt til inntekt for Hoppsportens Venner. Så ble det et år produsert en egen LP-plate hvor kjente artister stilte opp for det samme formålet. Hoppsportens Venner hadde blant annet stand i Karl Johans gate i Oslo for å fremme salget.

Helt siden 80-tallet hadde Hoppsportens Venner en stor inntektskilde i bingovirksomhet. Kristian Mohn og Leif Høyseter kjøpte med egne midler 12 bingo-andeler som skulle vise seg å gi god avkastning til hoppsporten i mange år. Dessverre sank folks interesse for bingo i takt med innføringen av røykeloven. Virksomheten ble avviklet for noen år siden fordi inntektene uteble.

Hoppsportens Venner har til tider hatt gode private givere og sponsorer. Disse har vært invitert til frokost på Holmenkollen Park Hotel med etterfølgende billett til rennet i Holmenkollen. Det har også i noen år vært arrangert golfturneringer hvor sponsorer har fått møte aktive og tidligere skihoppere på en golfbane nær Tønsberg.

I mange år har Hoppsportens Venner arrangert turer til OL, VM og skiflyging med en engere krets av hoppentusiaster og deres firmaer. Dette startet i sin tid med bedrifter som var med på byggingen av Gardermobanen på 90-tallet. Deltagerne betaler turkostnader pluss et sponsorbeløp og får reise med tidligere landslagshoppere og sågar verdensmestere. Om forholdene tillater det, har det også vært en middag eller sammenkomst med landslaget på disse arrangementene. I forbindelse med skiflygning i Planica og Vikersund har det også vært arrangert konsert med en svært hoppinteressert Åge Aleksandersen.

Hoppsportens Venner ser frem til ny tur til skiflyging i Planica kommende vinter 

Bli medlem